II. Rábaköz Kupa

Másodszor rendeztek a Rábaközben terep-rallye versenyt. A járművek és pilótáik (köztük Palik László és Talmácsi Gábor) a kapuvári AVIA kúton tankoltak és tisztultak meg. Tekintse meg [ fotóinkat ].

További információk, eredmények és képek itt.

Véget ért a G4S Országos Terep-rallye Bajnokság harmadik futama. A II. Rábaköz Kupa az elmúlt versenyekhez hasonló eredményt sejtetett, azonban az utolsó nap bővelkedett váratlan eseményekben. Korda Erik patakba esett, Palik László pedig kénytelen volt feladni a versenyt egy rosszul sikerült gumiválasztás miatt.

A nap legjobbja kétségkívül Szalay Balázs volt, aki szinte hiba nélkül, egyenletesen, szép tempóban teljesítette a három gyorsasági szakaszt. "Nagyon kemény volt a pálya, pláne az éjszakai esőzés után. A körülmények miatt sok versenyzőnek akadt problémája. Nálunk is volt egy kritikus helyzet, a rajt után az első 300 méteren repültünk egy óriásit egy bukkanó miatt. Ez az incidens intett minket óvatosságra, és a megfontoltabb vezetési stílus segített. Mi alkalmazkodtunk a legjobban."

Palik László napja nem a jó döntésekről szólt. Így nyilatkozott: "Reggel úgy döntöttünk, kipróbálunk egy új mintázatú sárgumit. Nem vált be, már az első szelektíven három defektet kaptunk. Kettőt ki tudtunk a pályán cserélni,de az utolsóval megszenvedtünk, 17 km-t kellett mennünk lyukas gumival. A harmadik gumit csak egy kölcsönkapott darabbal tudtuk helyettesíteni. A cserék ellenére a Nissan továbbra is irányíthatatlan maradt. Megcsúsztunk, nekimentünk egy fenyőfának és egy magaslesnek is. A hűtőnk emiatt kilyukadt, kénytelenek voltunk feladni a versenyt."

Korda Erik és Tóth Gyuri, a bajnokságot vezető páros egy meglehetősen bagatell hibán csúszott meg, szó szerint. "A patak mentén egy gödör megdobta a kocsit, pedig csak hússzal mentünk. Emiatt a vízben landoltunk. senki nem húzott ki minket, a záróautó nem boldogult a mentésünkkel. Végül a saját szervizkamionunk és csapatunk oldotta meg a helyzetet. Forfaitoltunk, ami jól sikerült." A páros a 9. helyen végzett, és így azért értékes pontokat gyűjtött a bajnokságban.

Két éllovas bukása a mezőny többi tagjának kedvezett. Fazekas Károly végzett a második helyen. "A mai napon egy métert sem tudtunk egynesen menni, annyira csúszott a pálya. Bár nekünk csak az első hely elfogadható, azért másodikként sem hullatjuk a könnyeinket. Örülnénk már egy száraz pályának is az első három idei verseny után."

Kéry Szilveszternek ezúttal semmi sem állt az útjába. Bár az első gyorsasági szakaszon megsérült a Bowler futóműje, az első szervizbe érve egy pótalkatrésszel áthidalták a problémát. A második szakaszon ők is beleestek a patakba, de a könnyű Wildcat gyorsan kimászott a csatorna fogságából.

Az idén először kormány mögé ülő Liszi László és első magyar versenyét élvező navigátora, Sin Zoltán elegánsan ment végig a pályán. Végül egy GPS pont érintésének hiánya miatt kaptak büntetést, ami miatt a negyedik helyet érdemelték ki.

Sok versenyző feladta. Porizek Zdenekék is fának ütköztek, hűtőrendszerük hibásodott meg. Lukács Andrásék, Viktor Chytkáék, Jiri Janecekék, Lónyai Pál és Garamvölgyi Zoltán, valamint Varga Imre és Hujber Imre sem tudta befejezni a kegyetlen futamot.

Szép számmal indultak versenyzők a többi kategóriában is, habár a zord szelektívek erősen rostálták a mezőnyt.

A Challenge kategóriában ismét a Csányi házaspár tarolt. Mögöttük Zanyi András - Lizán Balázs párosa, harmadikként Bertalan Péter és Kálmán Tamás teljesített.

A TH csoportban Palágyi József és Antal Ferenc nyert, a második Czirkelbach Dávid és Szász Péter.

A motorosok, quadosok mezőnyében Fekete László tarolt, első helyezett lett. Mészöly Tamás állt a dobogó második fokára, míg a harmadik az új nevezőként futó Somfai Mátyás lett.

Végeredmény:

T1/T2 kategória

1. Szalay Balázs - Bunkoczi László 04:41:43
2. Fazekas Károly - Maurer Péter 05:00:16
3. Kéry Szilveszter - Simon Péter 05:31:13
4. Liszi László - Sin Zoltán 05:39:53
5. Rónay Péter - Rónay Zoltán 05:43:15
6. Murczin Zsolt - Bagics Róbert 05:55:43
7. Juraj Ulrich- Daniela Ulrichova 07:13:51
8. Grzegorz Szwagryzk - Piotr Drakowiecki 07:28:42
9. Talmácsi Gábor - Stefano Favaro 07:35:15
10. Bálint Zoltán - Marton Dániel 09:19:51
11. Korda Erik - Tóth György 09:42:26
12. Palik László - Darázsi Gábor 10:58:16
13. Apáthy Zoltán - Erős Gábor 13:37:18

Nem értékelhető:

Porizek Zdenek - Marek Sykora
Lukács András - Szegedi Ferenc
Viktor Chytka - Filip Schovanek
Benik Balázs - Lukács József
Jiri Janecek - Lukas Vacovsky
Lónyai Pál - Garamvölgyi Zoltán
Varga Imre - Hujber Imre

Sandlander Challenge kategória

1. Csányi Zoltán - Csányi Márta 10:43:03
2. Zanyi András - Lizán Balázs 11:02:49
3. Bertalan Péter - Kálmán Tamás 11: 39:58

Nem értékelhető:

Géczi Viktor - Józsa Csaba

TH kategória

1. Palágyi József - Antal Ferenc 09:29:08
2. Czirkelbach Dávid - Szász Péter 12:34:51

Open kategória

1. Jiri Skula - Pavel Veber
2. Fenesi József - Erős Gábor
3. Víg Gábor - Rácz Donát
4. Radó Zoltán - horváth András Béla
5. Füzi József - Magyar Attila

Nem értékelhető:

Hangodi jános - Pocseg ferenc
Lars Braenna - Barabás Péter
Benyó Miklós - Csató Attila
Fördős Gyula - Koczka Péter

Motor/Quad kategória

1. Fekete László 05:57:01
2. Mészöly Tamás 06:03:35
3. Somfai Mátyás 08:19:17
4. Nyeste Róbert 08:19:27

Nem értékelhető:

Hodola Richárd
Hangodi Zoltán

Forrás Tereprali.hu